Certifikáty

CO ZNAMENÁ ZKRATKA MGO?

Od momentu, kdy bylo zjištěno, že konzumace medu manuka má výrazné bioaktivní vlastnosti, byla provedena řada výzkumů s cílem zjištění zodpovědné látky.

Objev methylglyoxalu - vědecký důkaz mimořádných vlastností medu manuka

Jedním z předních výzkumných pracovníků zkoumajících vlastnosti medu manuka je prof. Thomas Henle - autorita v oblasti analýzy potravin v Evropské Unii. Spolu se svými spolupracovníky na Technické univerzitě v Drážďanech (Německo) zjistil, že jediný faktor odpovědný za specifické vlastnosti medu Manuka je methylglyoxal (MGO). Tato sloučenina se vyskytuje v medu manuka v nebývalé velkém množství, které není dostupné kdekoliv jinde. Výsledky výzkumů prof. Henleho byly publikovány v Molecular Nutrition & Food Research Journal v lednu 2008.

POTRAVINA OBSAH MGO
Med manuka 38-829 mg/kg
Jiné druhy medu 0-10 mg/kg
Sójová omáčka 8,7 mg/l
Chléb 0,79 mg/kg
Alkoholické nápoje 0-26 1,5 mg/l
Černá káva 7 mg/l
Olivový olej 0,61 mg/l
Nealkoholické nápoje slazené fruktózovým sirupem  23,5-267 mg/l
Sýr cheddar 10,89 mg/kg
Sýr mozzarella 4.06 mg/kg
Pivo 0,072 mg/l
Víno 0,65 – 2,88mg/l

Obsah methylglyoxalu v medu manuka může být až několik set krát vyšší než v jiných potravinách. Dodatečně synergický účinek s jinými aktivními složkami medu (např. polyfenolů) činí, že konzumace medu manuka může mít funkční opodstatnění. Výsledky několikaletého výzkumu prof. Henleho ukazují, že jeho obsah v potravinářském výrobku v množství 100 mg/kg, je důležitý z nutričního hlediska.

OZNAČENÍ KVALITY MEDU MANUKA

Medy Manuka se od sebe liší složením, a tedy ne každý med manuka má jedinečné vlastnosti. Nezávislí výzkumníci se pokusili vytvořit systém certifikace medu manuka, který bude informovat spotřebitele o úrovni své účinnosti, a tím by je ochránili před zneužitím ze strany nepoctivých výrobců.

Certifikace MGO®

Společnost Manuka Health New Zealand Ltd. (MHNZ) na základě objevu prof. Henleho, vytvořila průkopnický systém pro stanovení vlastnosti bioaktivního medu manuka vyjádřenou kvantitativně obsahem účinné látky - methylglyoxalu. MHNZ jako první uvedla metodu značení jednotlivých šarží medu použitím symbolu Med Manuka MGO®, čímž se zavedly nové normy. Symbol informuje spotřebitele o koncentraci methylglyoxalu v určitém balení (šarži) v přepočtu na kilogram medu, např. symbol MGO® 400+ bude znamenat, že obsah methyloglyoxalu v tomto konkrétním medu manuka je minimálně 400 mg/kg.

Symbol MGO® - záruka kvality podporovaná vědeckými autoritami

Zkouška MGO® splňuje všechny požadavky chemického testu k určení kvality potravin: byla zveřejněna, je ji možné provést v každé laboratoři pro analýzu potravin, je spolehlivou, opakovatelnou metodou. Rozsah chyby je pouze 2 %, což je zárukou skutečného minimálního obsahu účinné látky v produktech označených symbolem MGO®.

K dnešnímu dni metoda pro stanovení obsahu methyloglyoxalu je jediným, měřitelným a uznaným vládou Nového Zélandu způsobem k určení kvality medu manuka. Zmiňují se o tom vládní pokyny obsažené v Guidance dokument: Interim Labelling Guide for Mānuka Honey zveřejněné dne 31. července 2014 roku prostřednictvím Ministry of Primary Industries (novozélandský ekvivalent ministerstva zemědělství). Dokument uvádí, že ostatní metody pro měření kvality medu manuka a označení etiket nejsou oficiálně akreditované pro určování kvality medu a výrobci by se měli zdržet jeho používání.

Sklep internetowy Shoper.pl