Med Manuka MGO® 100+ 500g

Základní informace

Odkud pochází Med Manuka?

Medy Manuka v porovnání s jinými evropskými a tropickými medy se vyznačují především domorodým původem. Vznikají pouze v několika málo oblastech Nového Zélandu, které jsou přirozeným místem výskytu vzácných keřů rodu Leptospermum scoparium.

Co je to Med Manuka?

V roce 2013 za účasti vlády Nového Zélandu byla zřízena pracovní skupina, která měla definovat kritéria pro klasifikaci včelích produktů označovaných jako medy Manuka. Podle studie z července 2014 jsou medy Manuka medy homogenní, které vznikly pouze na území Nového Zélandu v době, která se shoduje s obdobím kvetení keřů Manuka a jenž je tvořen v drtivé většině z nektaru rostlin druhů Leptospermum scoparium. Pro tyto medy by měly být dodatečně charakteristické takové vlastnosti jako: příslušný rozsah vodivosti, výjimečná chuť označována jako minerální, mírně hořká; silně aromatická vůně s citelnými tóny vlhké země a vřesu; s přítomnosti pylu charakteristického pro keře Manuka a aktivních složek včetně methylglyoxalu (MGO®) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

Co je to MGO®?

MGO® je zkratkou methylglyoxalu - přirozené látky, kterou vědci uznávají jako charakteristickou složku medů Manuka, které se díky jejímu vysokému obsahu odlišují od jiných medů dostupných na trhu. Výzkum složení medů Manuka a methylglyoxalu vedl prof. Thomas Henle z Technické univerzity v Drážďanech - jeden z předních výzkumných pracovníků v oblasti výživy. Závěry prof. Henleho podpořili novozélandští vědci, mimo jiné prof. Molan, předchozí průkopník ve výzkumu medů Manuka. Tímto způsobem vznikla metoda měření a označování kvality medů Manuka - MGO®, která je objektivní a opakovatelná.

Společnost Manuka Health New Zealand je průkopníkem a vědeckým lídrem v oblasti metody MGO® a předním vývozcem vysoce kvalitních medů Manuka. Jako první zavedla označení obchodní kvality medů Manuka metodou měření methylglyoxalu - MGO® (od roku 2007) a měla vliv na vědecké a administrativní práce související s kvalitou medu Manuka na Novém Zélandu a ve světě (www.manukahealth.co.nz). 

Med Manuka MGO® 100+

Med obsahuje účinnou látku methylglyoxal překračující 100 mg/kg (přirozená složka přítomná ve významných množstvích pouze v některých medech Manuka).

Složení: 100% med z keře Manuka

Nutriční hodnotyv 100 gv 5 g*
Energetická hodnota 1400 kJ / 334 kcal 70 kJ / 16,7 kcal
Tuk 0 g 0 g
z toho nasycené mastné kyseliny 0 g 0 g
Sacharidy 82,1 g 4,1 g
z toho cukry 82,1 g 4,1 g
Bílkoviny 0,3 g Zanedbatelné množství
Sůl 0,04 g 0,002 g
Methylglyoxal  >10 g >0,5 mg

*5 g (čajová lžička)=1 porce. Balení obsahuje 100 porci.

Balení: 500 g

Podmínky skladování: skladujte při pokojové teplotě.

Doporučené dávkování Medu Manuka MGO® 100+:
Med je nejlépe jíst ráno na lačno 2 až 3 lžičky nebo 1 lžičku 2 až 3 krát denně půl hodiny před jídlem. Med se ideálně hodí jako přísada do jídel a nápojů.


Vědecky potvrzené vlastnosti

Po dlouhou dobu byly jedinečné vlastnosti medu Manuka rozpoznávány a měřený při zkouškách, jejichž výsledky měly velké odchylky a skutečný zdroj vlastností medu Manuka zůstal neznámý po téměř 15 let. Teprve v roce 2008 skupina vědců pod vedením profesora Thomase Henleho na Technické univerzitě v Drážďanech v Německu provedla zkoušky, díky kterým dnes můžeme zkoumat kvalitu medu Manuka se skutečnou vědeckou přesností.

"Poprvé jsme schopni jasně konstatovat, že za jedinečné vlastnosti medu Manuka je přímo zodpovědný přirozeně se v něm vyskytující methylglyoxal." - Profesor Thomas Henle, Dresden University of Technology, 2008

(publikováno v časopisu Molecular Nutrition and Food Research, v lednu 2008 roku: originální text v angličtině)

Stejné vědecké studie prokázaly, že Med Manuka MGO® je jediným dosud potravinářským výrobkem na světě, ve kterém byl objeven významný obsah přirozeně se vyskytujícího methylglyoxalu - na úrovni od 30 mg/kg do 800 mg/kg. Pro srovnání, obsah této složky v jiných medech dostupných na světě je v průměru 3,1 mg/kg.

Profesor Thomas Henle doporučuje konzumaci medu o obsahu minimálně 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO® 100+).

 

Produkt Methylglyoxal, mg/kg
Med Manuka 30-800+
Jiné medy 0-10
Jiné potraviny 0-50
 

Více informaci o medu Manuka:

Med Manuka není lékem ani náhradou léku. V případě léčby nemoci doporučuje se obrátit na lékaře a zůstat v jeho péči.

  • Film na téma vlastnosti medu Manuka, procesu výroby a rozhovor s prof. Thomasem Henle.

Názory o produktu (0)

Newsletter
Hledáte novinky? Potřebujete více informací? Přihlaste se k odběru.
Produkt dne
Šťáva z plodů goji 100% Dr Gaja BIO, 500 ml
Šťáva z plodů goji 100% Dr Gaja BIO, 500 ml
324,00 Kč
ks

ZÁKAZNÍCI, KTEŘÍ SI ZAKOUPILI Med Manuka MGO® 100+ 500g KOUPILI TAKÉ:

Med Manuka MGO® 400+ 500g

Nejčastěji kupovaný med Manuka v České republice. Půlkilogramové balení Medu Manuka MGO® 400+ představuje optimální poměr kvality (obsah methylglyoxalu) k ceně.  Certifikát MGO® 400+ je zárukou velmi vysokého obsahu methylglyoxalu: nejméně 400 mg/kg. Tato látka se nachází ve významné koncentraci pouze v některých medech Manuka.

Balení 500g při konzumaci 3 lžiček denně stačí na přibližně na měsíc.

Bonbony s Medem Manuka MGO® 400+ a Propolisem BIO30™

Bonbony s Medem Manuka MGO® 400+ a Propolisem BIO30™ představuje spojení dvou jedinečných, přírodních složek pocházejících z jednoho z nejčistších regionů na světě, kterým je Nový Zéland.

 

Med Manuka MGO® 100+ 250g

Nejmenší, 250 gramové, balení Medu Manuka MGO® 100+. 

Tento novozélandský med obsahuje minimální doporučený obsah methylglyoxalu - látky přirozeně se vyskytující pouze v některých medech Manuka, zodpovědné za jejích cenné vlastnosti.

Balení 250g při konzumaci 3 čajových lžiček denně stačí přibližně na 2 týdny.

Sklep internetowy Shoper.pl